Czerwona herbata

Czerwona herbataCzerwona herbata wraca do łask. Picie naparu z jej sfermentowanych liści pomaga pozbyć się wielu problemów. Czerwona herbata jest także polecana osobom, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów. Dlaczego? Jaka moc tkwi w czerwonej odmianie? Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że czerwona herbata rośnie na tych samych krzaczkach, co czarna. Różnica polega na tym, że czerwona odmiana poddawana jest dodatkowemu procesowi fermentacji ( od krótkiego okresu aż po 50 lat). Czerwona herbata zawiera więcej polifenolów, które ułatwiają trawienie oraz przyspieszają trawienie tłuszczu stymulując wydzielanie żółci. Tłuszcz dzięki działaniu kwasów są łatwiejsze do spalenia. Najlepszy efekt daje wypicie filiżanki czerwonej herbaty około poł godziny po posiłku. Czerwona herbata działa także pobudzająco i może zastąpić kawę. Co więcej kofeina z herbaty wolniej się wchłania dlatego działa dłużej niż mała czarna. Poza tym napar ze sfermentowanych liści herbaty poprawia pamięć, reguluje poziom cholesterolu i pomaga w walce z próchnicą.